Victoria Day

Victoria Day är en federal kanadensisk helgdag som firas den sista måndagen innan den 25 maj. Ursprungligen var det för att hedra drottning Victorias födelsedag, men har den sedan dess firats som den officiella födelsedagen för Kanadas överhuvud. Det är informellt ansett att vara början av sommarsäsongen i Kanada.

Victoria Day är en federal lagstadgad semester. Semestern har uppmärksammats i Kanada sedan åtminstone 1845, som ursprungligen inföll på Victorias faktiska födelsedag (24 maj). Victoria Day infaller måndagen mellan den 18 och 24 maj .

Victoria Day-firandet har kantats av stora tragedier minst två gånger: 1881 välte passagerarfärjan Victoria i Themsen, nära London, Ontario. Båten avgick på kvällen med 600 till 800 personer ombord – tre gånger den tillåtna passagerarkapaciteten – och kapsejsade en bit över floden och dränkte cirka 182 individer, inklusive ett stort antal barn som hade varit med sina familjer för Victoria Day picknick på Springbank Park. Händelsen kom att kallas Victoria Day-katastrofen. 

Därefter, den 26 maj 1896, uppstod en katastrof the Point Ellice Bridge i Victoria, British Columbia, då en bro kollapsade under vikten av en överbelastad spårvagn med passagerare på väg för att delta i firandet av Victoria Day .