Julfirande i USA

I Sverige startar julen den 1:e december, även om butikerna oftast har juldekorerat flera veckor tidigare. Men början på den amerikanska julen är mycket precis. Den startar traditionellt sett efter Thanksgiving Day, som firas fjärde torsdagen i november. Dagen efter går nämligen den stora paraden Macy’s Thanksgiving Day Parade av stapeln i New York. Och med paradens intåg följer julen.

Men i USA firar de inte jul på julafton, som vi gör, utan först på juldagen den 25:e december. Det är som regel då barnen öppnar sina klappar under granen. På samma vis som i Sverige är julen en familjehögtid i USA, då man samlas med sina närmsta runt middagsbordet har en festmåltid.
På många sätt påminner amerikanskt och svenskt julpynt om vartannat. De har också gnistrande julljus, massor av småpynt och julklappar under granen. Men som med så mycket annat är det bara mycket mer av allt i USA. Det är inte ovanligt att amerikanare pyntar hela sin egendom med färgglada ljus, stora figurer av jultomten och renar i trädgården. Ju större, desto bättre – och det är inte svårt att komma i julstämning när man spatserar runt i dessa kvarter, även om man inte har bidragit med något själv.

Rockefeller Center i New York har en av de mest berömda julgranarna i hela världen. Den enorma julgranen som står framför höghuset är för många en symbol för den amerikanska julen.
Precis som här i Sverige så har amerikanerna en jultomte, som de kallar Santa Claus. Traditionen med Santa Claus uppstod först från den Holländska jultomten, Sintaklaas. Det tyska ordet för Sintaklaas är St. Nicholas, och det var tyskarna som förde traditionen med en jultomte vidare till USA på 1700-talet. Dock så blev jultomten inte allmänt uppmärksammad förrän i början av 1800-talet, och den tidens St. Nicholas hade ingen röd dräkt, ingen släde med renar, och han bodde inte heller på Nordpolen.

Det var istället på 1860-talet som tomten döptes om till Santa Claus, fick sina röda kläder och började flyga rensläden för att dela ut alla julklappar. I USA anser man att Santa Claus har två hem. Ett i Connecticut, där han och hans nissar gör i ordning och delar ut julklapparna, och det andra hemmet har han i New York.

I Amerika så består den traditionella julmiddagen oftast av grillad kyckling med olika grönsaker och såser. Gås, anka, och skinka är också populärt att äta till middag på jul, och tranbärssås har man ofta till middagen. Till efterrätt är det vanligt med pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Precis som här i Sverige är det i USA också vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen.