Martin Luther King Day

Martin Luther King-dagen firas till minne av Martin Luther King i över 100 länder. I USA är den en nationell helgdag sedan 1986 och firas varje år den tredje måndagen i januari.

Omedelbart efter mordet på Martin Luther King startades arbetet för att få en hyllningsdag. Martin Luther Kings födelsedag är den 15 januari och tredje måndagen i januari valdes för att det är i anslutning till födelsedagen. Musikern Stevie Wonder skrev låten Happy Birthday som en del av kampanjen och en namninsamling med sex miljoner namn lades fram. År 1976 togs det upp till lagförslag och 1983 skrevs protokollet på som lagstadgade dagen som nationell hyllningsdag. Den firades första gången 1986 och år 2000 hade alla stater infört den. Det är inte alla verksamheter som stänger men generellt uppmärksammas dagen som en medborgarrättsdag och skolor som har öppet kan ha mänskliga rättigheter som tema. I vissa stater kombineras dagen med firandet av sydstatsgeneralen Robert E. Lees födelsedag.

Martin Luther King var en viktig medborgerlig aktivist. Han var en ledare i rörelsen för att få slut på rassegregering i USA. Hans mest kända anförande var ”I Have A Dream” -talet. Han var en förespråkare för icke-våld-protest och blev den yngsta mannen som fick Nobels fredspris. Han mördades 1968.