En av de få dagarna i januari som solen sken i Göteborg, var Logen Göteborg på kulturbesök i Västra Götalands länsresidens. Förutom logens syskon deltog några syskon från logerna Kongahälla nr 702 och Knallen nr 745. Kulturaktiviteter mellan logerna uppskattas och vi kommer att fortsätta med samarbetet framöver.

Logens nyvalde Kulturledare Eva Roberts arrangerade besöket och vi var 12 intresserade som fick en intressant rundvandring av Mikael Appelqvist, Landshövdingens högra hand.

I Residenset, som även kallas ”Torstensonska Palatset”, har landshövdingen, för närvarande Sten Tolgfors, sin arbetsplats och boende. Mikael berättade mycket kunnig om husets och Göteborgs historia och flertalet av de som varit verksamma där sedan början av 1647. Intressant att höra hur rummen och salarna använts och moderniserats genom åren. Gammalt och nytt är mycket väl avvägt och ger en känsla av hur det än gång i tiden såg ut i huset. Många målningar över miljöer och stora porträtt av landshövdingar och andra prominenta herrar genom åren pryder väggarna i den del av residenset som visas upp för besökare och används vid olika sammanhang. Många av landshövdingarna har fått gatunamn i uppkallade efter sig i Göteborg. Även de hustrur till landshövdingarna som bott i huset fanns dokumenterade med porträtt.

Den privata bostaden och en del rum som kungafamiljen använder när de är på besök i Göteborg, var inget vi fick ta del av.

Besöket avslutades med kaffe och hemmagjord god bakelse. Därefter gick vi alla till Golden Day’s för en gemensam god lunch. Alla var nöjda med dagen, vilket var ett gott betyg.

Vid pennan och fotograf, Charlotte Börjesson

Logesyskon i Göteborg, Knallen och Kongahälla i lilla AudienssalenOrginalmålningen från mitten av 1600-talet i lilla Audienssalen

Mikael Appelqvist berättar om biblioteket i Residensets andra våningGula Rummet. Alla rum har olika interiörer med gammalt och nytt

Vy över Klippan med hamninloppet och ÄlvsborgsbronEtt fiskeläger utmed Bohuslänska kusten

Friherre och Guvernör Harald Stake (1598-1677)Vintermotiv vid Färjenäs på Hisingsidan med vy tvärs över Götaälv