Main menu:

Startsidan

Ostindiefararen

 Välkommen till Logen Göteborg!

Logen stiftades den 4:e september 1924

Vi är en av Vasa Orden av Amerikas 29 lokalloger i Sverige med ett 40-tal medlemmar i Göteborgsområdet. Vi samlas till logemöten och olika kulturella aktiviteter och trevlig samvaro vid ett dussintal tillfällen per år.
Vasa Orden av Amerika är inte bara kultur och allvar. Det finns också mycket av fester och underhållning. Dansaftnar blandas med olika slags program, föredrag, filmer, framträdanden och träffar under trevliga former. Utflykter i glada vänners lag, antingen till trevliga och intressanta mål eller till en grannloge, som har något festligt program.

I kontakterna med Vasa Orden i Amerika, har vi i första hand kontakt med våra tre vänloger:

Vill du veta mer om vår verksamhet, titta gärna in på våra övriga sidor och på Distriktslogens hemsida.

4:e juli 2020 firades i Slottsskogen

.

Eleonor, Gunnel, Monica, Torsten och Charlotte vid Gräfsnäsgården

 

Fika uppdukat i Slottsskogen

 

Logen Göteborg nr 452 firade 95 år!

Äldsta logen i Sverige har firat 95 år!
Logen i Göteborg bildades samma år som Sveriges Radio blev till eller 1924. Initiativtagare var med.dr. Johannes Hoving (1868-1954) medlem av Storlogens ER. Johannes emigrerade till USA 1903.
Jubiléet lockade över 100 deltagare till logelokalen på Bellmansgatan nära Hagakyrkan i centrala Göteborg. Födelsedagen är formellt den 4 september men Högtidslogen med Jubileumsbanketten gick av stapeln den 7 september.
Ordförande Eleonor Aspwing öppnade Högtidslogen och hälsade samtliga välkomna till den med vackra blomsteruppsatser dekorerade logesalen.
Därefter genomfördes en mycket uppskattad och stämningsfylld fanparad under ledning av Br Kjell Isberg med Br Torsten Olsson, Sy Monica Olsson och Br Peter Ranemark. Sy Eva Westin läste dikter till musik av nationalhymnerna för Sverige, USA och Canada samt Vasasången.
Under Ordens väl utdelades 65-årsmärket till vår HM Kerstin Toft. 
PS Karin Wall Benesch läste upp telegram och hälsningar som kommit inför logens jubileum.
Speciellt nämndes hälsningar från GM Art Bjorkner och PGM Bill Lundquist.

Tjg MM Marie Andersson, CM Ingvar Winmalm, FDO Ulla-Britt Essgren, PS Karin Wall Benesch, Ordf. Eleonor Aspwing, K Inger Drottz, KP Eva Westin, BKL Charlotte Börjesson, KL Monica Olsson och VO Torsten Olsson framför högsätet i logesalen.

I restaurangen väntade festligt dukade bord med vackra blomsteruppsatser och bordsplaceringskort med Göteborgsmotiv. Vid varje kuvert låg en kort berättelse om logen och dessutom en minnesgåva i form av en minilampa med logelogga och nyckelring.
Maten, inte minst den perfekt tillagade hälleflundran med tillhörande utsökt fisksås, och det väl valda vinet från Kalifornien (Gnarly Head) uppskattades väl, och under supén framförde Stina Manheden en rad amerikanska evergreens.

Storbandsbolaget med Stina Manheden bjöd upp till dans i bästa Glenn Miller-tradition.

DM Maggie Ahlin-Thelin

 

I en paus under dansen kallade O Eleonor Aspwing upp Jubileumskommittén som arbetat inför jubiléet till scenen för en välförtjänt ros och applåder. Ett oförglömligt jubileum att minnas till 2024 då LL Göteborg nr. 452 och Vasa Orden av Amerika i Sverige fyller 100 år!.

.

Gemensamt logemöte

Lördagen den 16 februari 2019 var det dags för det årliga gemensamma logemötet
mellan logerna Kongahälla nr 702 och Göteborg nr 452.

Bilder från gemensamt logemöte 2019, Gemensamt logemöte 2019

.

.

.

.

.

.

Besök i Palmhuset, där kameliorna blommar

Bilder från besöket i Palmhuset, Kamelior i Palmhuset 2019

.

.

.

.

..

.

Utflykt till Hönö

Rapport från utflykten till Hönö, Utflykt till Hönö Klåva


Så firade vi 4:e juli!

Rapport från firandet, VOA LL452 Göteborg 4 juli 2018

Besök hos Judiska Församlingen och deras Synagoga

Logen har varit på besök i Synagogan i Göteborg och logemedlemmar från Kongahälla deltog också.
Dan Fibert i Judiska församlingen visade oss runt och berättade om Synagogan och om deras religion samt om minnesmonumentet som är rest på utegården.

Göteborgs Synagoga

Synagogan på Stora Nygatan

Tjänstemannaträff 2018

Under takåsarna i Linnéstaden träffades logens ny- och omvalda tjänstemän tillsammans med tidigare tjänstemän. Vi lärde känna varandra, delgav varandra erfarenheter och talade om logens framtid. Trevlig atmosfär och god italiensk buffé blev kryddan på aftonen.

Logerna Kongahälla 702 och Göteborg 452 Gemensamhetsmöte

Söndagen den 25:e februari 2018 hade logerna Göteborg nr 452 och Kongahälla nr 702 ett gemensamt logemöte i Coldin Ordens lokaler på Bellmansgatan 7-9 i Göteborg. Efteråt serverades med en mycket god trerätters middag. Musikunderhållningen stod ”BENGTS” Bengt Åkerberg för, som spelade och underhöll ”på begäran”. Marianne Andersson, logen Kongahälla är Göteborgslogens DD och hon berättade om emigrationen från Sverige runt år 1867.

Bildgalleri gemensamhetsmötet 2018-02-25