Main menu:

Historik

Välkommen

Logen stiftades den 13 mars 1950

Vi är en av Vasa Orden av Amerikas 45 Lokalloger i Sverige med ett 190-tal medlemmar på Gotland. Vi samlas till olika kulturella aktiviteter och trevlig samvaro vid ett tiotal Logemöten per år.
Vasa Orden av Amerika är inte bara kultur och allvar. Det finns också mycket av fester och underhållning. Dansaftnar blandas med olika slags program: föredrag, filmer, framträdanden och träffar under trevliga former.
Utflykter i glada vänners lag, antingen till trevliga och intressanta mål eller till en grannloge, som har något festligt program.

Vill du veta mer om vår verksamhet titta in på våra övriga sidor och på Distriktslogen.

Reportage från firandet 2010

Gotlandslogens 60-års jubileum 2010      Gotland – inte bara Almedalen –
där finns Vasa Orden av Amerikas största lokalloger i Sverige!
Det kändes spännande att åka över till Gotland för att besöka deras Loge för första gången.Gotlandslogen är känd för sitt stora medlemsantal, med mycket trevliga logemöten. Det  skulle bli intressant att få höra lite närmare hur de arbetar.  Ordf. Harry Hanell och DM utbytte många idéer och tankar. Det blev tre härliga solskensdagar på ön, där uppdraget var att installera en DD för logen, något som varit vanligt att DM iklätt sig, men det är nu avslutad.  Detta blir alltså deras ”egna” DD på flera år,  Stockholmslogens förra Ordförande Bo Nordberg blev utsedd för uppdraget av DM Lisbeth H Qvarfordt. Gotlandslogen blev en mycket positiv upplevelse,och det är säkert att man kommer åter.  Efter  installation av logens DD följde ett tal till logen där DM  bl.a kunde  gratulera till  fyra nya medlemmar som hon hälsade välkommen in i Vasagemenskapen där man inte minst får vänner, som blir en trygghet, och som ger en livskvalité.  Talet väckte tankar, hos medlemmarna inte minst hos prästen emeritus Eber Thomsson som fångade upp DM under efterkapitlet och berättad att han hade varit medlem flera år i Vasa Orden och haft mycket trevligt, men aldrig tänkt på den innebörden om vänner, som DM tog upp i sitt tal. Jag har varit ensam i många år och Vasa Ordern har betytt mycket för mig, men din förklaring  om vänskap ger trygghet och trygghet  är livskvalitet, då kände jag att det stämmer, det är just detta jag har fått som medlem i Vasa. Orden.  DM och pastor emeritus  diskuterade  vidare under kvällen om  Vasa Orden och dess betydelse och syften.Det blev en mycket härlig Vasakväll  på  Gotland där ordföranden Harry Hanell skötte klubban  och hela logen var i en högtidsstämning. Ett tack för ett väl genomfört  logemöte och  ett trevligt efterkapitel som  allt  gav mersmak.  Det var en mycket nöjd ny DD Bo Nordberg, som vandrade i den ljumma sommarnatten, där århundrades vingslag var påtagliga, till S:t Clemens Hotel  – vars byggnader är från sjuttonhundratalet.    Första eftermiddagen rullade vi igenom stan´ med DM´s Vasabil  och vid  parkeringen på Stortorget kom det fram flera intresserade och frågade vad Vasa Orden av Amerika står för, något som  enligt  dekalen skulle ge så många vänner, och frågade och ville veta mera och  som vanligt kunde vår DM  dela ut av broschyrerna  som alltid finns med  och berätta mer om Vasa Orden av Amerika och även ge besked om  den fina Gotlandslogen. Detta inträffade också när Vasabilen stod och väntade vid färjeläget. Bilen väcker en hel del uppmärksamhet, en av de nyinvigda medlemmarna hade stolt sett bilen under dagen och blev glad över att få tillhöra vår Orden.  
Reportage Inge Hallberg
LL 751 LL 663. SFF

Den 8 maj 2010 firade Logen Gotland 60 år, logen bildades 13/3 1950. Många loger på fastlandet hade hörsammat inbjudan. Från Logen Kärnan 608 och Logen Klockan 747 kom 35 glada Vasasyskon med egen buss. Vår tidigare DD Gull Svedberg Logen Mälardrottningen 563 gästade oss och från Logen Stockholm 589 FDM Aldor Jansson. Tyvärr var vädret inte det bästa så inställt flyg drabbade SLD Eva Pilhammar med make Morgan Andersson som ej kunde deltaga i vårt jubileum. Vår DM Einar Savolainen-Grön hade tyvärr förhinder och ersattes av VDM Bo Svensson Logen Filbyter 714.

Klockan 16.00 öppnades Logen till ritualenlig högtidsloge i Odd-Fellow huset i Visby. Där hälsades alla Vasasyskon välkomna av O Birgitta Asklander. Efter mötesförhandlingar överlämnades gåvor till vår Loge, penninggåvor till VAV, bordsstandar och penninggåvor som kommer att tillfalla ungdomsstipendiet. Ett stort antal telegram upplästes av Ps Bo Jacobson.

Efter avslutad högtidsloge färdades 115 glada Vasasyskon med buss till okänt mål vilket var Väskinde bygdegård. Där möttes man av dragspels-jam av våra Vasasyskon Karin Haack och Lars-Inge Andersson och drink serverades. CM Åke Ottosson bjöd in till supé vid vackert dukade bord. En tre-rätters gotlandsmeny komponerad av vår eminente kock Håkan Lundberg serverades.

I pauserna mellan rätterna underhöll Malin Ljungberg med gotländska sånger och FDO Harry Hanell gav en intressant och lärorik tillbakablick i logens historia från bildandet till dags dato kryddat med anekdoter och minnesvärda utdrag ur protokollen genom åren.. Erik Gadd talade om de tider då logen bildades 1950. Många tal och sånger framfördes av våra gäster och av våra egna syskon. Ett mycket bejublat tal om långvarig vänskap mellan logerna, nästan som ett äktenskap höll O Lilian Anzelius Collin, Logen Kärnan. Tackade för maten gjorde VDM Bo Svensson. En mycket trevlig dag och kväll avslutades med dans till Thomas Dahlgrens orkester och klockan 01 färdades alla 115 Vasasyskon hem med buss.

Logen Gotland framför här ett varmt tack till de loger som uppvaktat oss så generöst till vårt 60-års jubileum.

Birgitta Asklander O

Samling innan entré till logelokalen. Det är många medlemmar i logen Gotland så det
blir alltid lite trångt precis som det skall vara.
Efter många år utnämndes en DD på Gotland. Det blev Bo Nordberg från Logen Stockholm som här tar emot DD-regalian av DM Lisbeth H Qvarfordt.
Kvällens  tjänstemän under logemötet här på en stor gruppbild. Längst bak i mitten Ordf.
Harry Hanell till.v.  DM Lisbeth H Qvarfordt och till h. nyinstallerade DD Bo Nordberg
Livlig  vasadiskussion  kring kaffebordet med Anita Nordberg , Maria Olsson, Birgitta Hanell, DM Lisbeth och  nyutnämnda  DD:  Bo Nordberg.
Kvällens middag var en höjdare och alla tog för sig och lät maten höja stämningen.
Alvarsamma miner under  talet – Anita Nordberg  från Stockholmslogen och Bosse Löfgren, Gotlands vice ordförande.
Logens glädjespridare bland alla andra Leif Svensson  ställer upp i allt, här är serverar han logesyskon och förhöjer stämningen  vid bordet.
Logen Gotlands aktör Nr Ett Leif Svensson såg till att stämningen var på topp. Här ses han till höger med dagens övriga glädjespridare,  Birgitta Westermark,  Lena Palmgren, Eva och Bosse Flodman och Birgitta  Hanell alla i den oordning som  man hittade dem.
Logens  Ordförande  Harry Hanell och DM Lisbeth resonerade ideologi och  vikten av samarbete inom logerna.
DM ´s tal på Gotland väckte tankar och insikt om Vasa Ordens mål och syften. För en av medlemmarna, sedan länge, Pastor Emeritus Eber Thomasson höll med om att det är just vad han upplevt genom åren i Vasa Orden –  att detta med vänner är en livskvalité.
Logens  dansman nr ett anses enligt  damerna i logen vara Mårten Wessberg, har dansande med den nya medlemmen Maria Olsson.