Main menu:

Startsidan

 Startsida bild 2

Välkommen till Logen Bråviken Nr 751    

a

Norrköping – Söderköping

 

Vi är en av Vasa Orden av Amerikas 32 lokalloger i Sverige med ett 50-tal medlemmar i nordöstra Östergötland. Logen samlas till möten under värdiga former i Norrköping sex gånger per år och till olika kulturella aktiviteter och trevlig samvaro. Vill du veta mer om vår verksamhet, titta in på våra övriga sidor och på Distriktslogen.a a Vasa Orden av Amerika är en vänskaps- och kulturorganisation. Det handlar om att upprätthålla svenskamerikanska förbindelser, men också att i lokalt och nationellt perspektiv anordna arrangemang med underhållning, föredrag, utflykter, samvaro och måltidsgemenskap. Gäster och nya medlemmar välkomnas! 

Kultur m Logen Bråviken-2_3cm

Golfsidan

Nordstjernan w flag_b

Aktuellt bild c

Årets jubilarer 2018 (finns på Medlemssidan)
Logens årsprogram 2019  (uppdaterad 2018-11-24)
TidskrifterThe Vasa Star On Line /  Vasakärven /Vasakärven aug 2018Valthornet (DL8 Lake Michigan där våra vänloger ingår)
Kontaktuppgifter: Klicka här >> för kontaktuppgifter till Logen Bråviken nr 751

________________________________________________________________________________________________

Notera !  Årsprogrammet för 2019 ser du här >>  Notera! 

_____________________________________________________________________________________________ 

Logemöte/julloge 8 december – Inbjudan 

Så är det då dags för årets sista logemöte, traditionsenligt som en Julloge. Medlemmar i Logen Bråviken med gäster hälsas välkomna till Ordenshuset på Bredgatan i Norrköping lördagen den 8 december. Förutom logemöte, enligt förslag till utskickad dagordning, blir det ett efterkapitel med traditionell julmat. Distriktsmästare Maggie Ahlin Thelin kommer att berätta litet från Storlogemötet i Kalifornien i somras och syster Viveka Skott fortsätter på temat ”Vem var Lucia?”.

Inbjudan med alla detaljer tar du upp här >>.  Glöm ej att göra en anmälan till Barbro (se inbjudan).

Varmt välkomna! 

_____________________________________________________________________________________________

Logemöte/högtidsmöte 17 november 

Logemedlemmar och gäster, inalles 43 personer, samlades till årets högtidsmöte i Ordenshuset på Bredgatan. Det var i år 26 år sedan Logen Bråviken bildades och vi är fortfarande en av de yngre Logerna i Sverige, nu med drygt 50 medlemmar. Efter själva högtidslogen och fortsatt mingel i baren var det så dags för efterkapitel med supé till vilket vi också hälsar gäster som inte är medlemmar välkomna. För underhållningen svarade Kaj Lärka med humor, bondkomik, dragspel och sång.

Mer från kvällen hittar du i Logejournalen här >> och i ett fotokollage här >> (länkar snart klara)

Ett stort tack till Lennart Exius som denna gång höll i trådarna för en trevlig kväll!

_____________________________________________________________________________________________ 

Logemöte 13 oktober 

Höstens första uppställda logemöte ägde rum i Ordenshuset på Bredgatan 15 i Norrköping lördagen den 13 oktober 2018. Protokoll från senaste logemöte i april samt dagordning hade skickats ut separat till medlemmarna.

Parentation hölls för Una Jerlock som kort efter sista logemötet i våras avliditit. Parentationenen avslutades med att kaplan Criss Hagfeldt för värmlänningen Una läste en fin värmlandsdikt.

Nomineringskommittén företrädd av FDO Maggie läste upp förslag till Logens tjänstemanna-nomineringar för år 2019. Val kommer att ske vid jullogen i december och installation äger rum vid årsmötet i februari. År 2019 kommer distriktsmöte att äga rum för bl a Sveriges norra distrikt, som vi tillhör. En lägesinformation om detta gjordes av DM och FDO Maggie Ahlin Thelin.

Själva logemötet avslutades med en s.k. Gästloge, då information om Vasa Orden av Amerika gjordes för 6 gäster (och för våra egna medlemmar också naturligtvis).

Vid efterkapitlet höll Mikael Andersson ett ett uppskattat kåseri om ”Kråka Ringborg”, känd Norrköpingsprofil från förr.

Ett fotokollage från kvällen tar du upp här >>

Bilden ovan visar Maggie Ahlin Thelin, som var inbjuden till Storlogemötet i Sacramento, Kalifornien i egenskap av Distriktsmästare för norra distriktet i Sverige, samt Kurt Thelin.

Ett stort tack till alla logemedlemmar som medverkat till ett mycket trevligt efterkapitel !

_____________________________________________________________________________________________

Teaterbesök 2 december – Inbjudan

Hej Vasavänner! I början av december är det dags för lite teaterbesök. Pjäsen som jag bokat biljetter till är en riktig klassiker. En tragikomedi av Samuel Beckett. Och den heter ” I väntan på Godot ”.

Det är de två vagabonderna Vladimir och Estragon som väntar på en viss herr Godot. Dom fördriver tiden med historier, gnäll, hattricks, sång och allmänt käbbel. Men pjäsen innehåller också filosofi, poesi och humor. Jag såg den i Stockholm för ganska länge sedan och tyckte den var underhållande. Om dom får träffa herr Godot? Ja det får man veta om man går och ser denna klassiker.

Jag har reserverat ett antal biljetter, 10 st., till söndagen den 2 december kl. 16.00. Logens medlemmar har via e-post fått det aktuella bokningsnummret och biljettpriset. Sista uthämtningsdatum är den 9 november i ÖT:s kassa i Norrköping.

Välkomna till en teaterupplevelse!

Elsy Sundström
Kulturledare

_____________________________________________________________________________________________

Uppstartsträff för hösten 2018 – 8 september

Den 8 september höll Logen Bråviken ett uppstartsträff i litet friare former, i likhet med vad vi gjort de senaste åren. Liksom då håller vi till i en lokal på Gymnastikgatan. Ett fotokollage från aftonen med litet information finner du här >>

Ett stort tack till alla som ordnade så att det blev en trevlig kväll!

_____________________________________________________________________________________________

Bråviken Open Golf 

Spelar du golf? Vi är ett gäng mer eller mindre inbitna golfare som träffas 6-8 gånger under perioden juni-september för att spela golf tillsammans. Det är inget som hindrar att du är med bara någon enstaka gång. Vanligtvis spelar vi på olika banor i Östergötland och Sörmland i närheten av Norrköping och Linköping. För att göra det litet intressantare noterar vi resultatet efter varje spelrunda. Den som lyckats bäst under säsongen får sitt namn ingraverat på ett vandringspris. Vi kallar det Bråviken Open.

Medlemmar i Vasa Orden av Amerika med gäster kan vara med och spela. Förutsättningen är att du också är medlem i en golfklubb och har ”grönt kort”. 

Mer finns att läsa på Golfsidan som du tar upp här >>.  Hör av dig till mig, Karl Jerlock, som håller ihop det hela.

Varmt välkomna till vår golfgemenskap!

Keep Swingin´

_____________________________________________________________________________________________

Kräftskiva fredagen den 17 augusti

Traditionsenligt var det dax för 2018  års kräftskiva – knytis – hemma hos Maggie och Kurt i Sikudden på sluttingen upp mot Kolmården. Vi var drygt 30 Vasavänner som hade samlats till en traditionell kräftskiva med allt vad det innebär av  sång och musik och en riktigt god stämning. Jan Månsson hade med dragspelat och spelade som vanligt suveränt. Maggie passade på att berätta om hennes och Kurts resa under tre veckor i USA. Den avslutades med att de deltog i Storlogemötet som hålls vart fjärde år, denna gång i Sacramento, Kalifornien. Se också om detta i senaste numret av Vasakärven.

Ett stort tack till Maggie och Kurt!

_____________________________________________________________________________________________

Nationaldagsfirande onsdag 6 juni – inbjudan

Logen Bråviken ordnade traditionsenligt nationaldagsfirande för Logen medlemmar med gäster. I år var det en aktivitet i Norrköping som Elsy och Viveka svarar för. Därefter skedde en förflyttning till Skogstorpet strax söder om Norrköping där Jan och Anette bor. Ytterligare logesyskon anslöt till måltiden och andra aktiviteter. Några foton här >>

Ett stort tack till värdparet, Logens ordförande Jan Ek och Anette!

_____________________________________________________________________________________________

Bruce Karstadt har utsetts till Årets Svensk-Amerikan för 2018

Bruce Karstadt föddes 1951 i Lindsborg, Kansas, en stad grundad av svenska immigranter 1869 och till vilken hans farfars föräldrar immigrerade i slutet av 1800-talet. Bruce Karstadt har en akademisk examen i historia och statsvetenskap från Bethany Collage. Han är fjärde generationen i sin familj som avlägger examen vid denna institution. Senare ingick han i Bethanys administration som juridisk rådgivare och assisterande rektor. Bruce Karstadt fortsatte att studera vid Washburn University School of Law, där han erhöll doktorsgraden i juridik.
Intresset för att stärka svenskamerikanska relationer väcktes då han ingick i organisationskommittén för 350-årsfirandet år 1988 av den svenska kolonin ”Nya Sverige”.
1990 utsågs Bruce Karstadt till ordförande för American Swedish Institute (ASI) i Minneapolis, Minnesota, en organisation bildad 1929 av den svenske tidningsutgivaren Swan J Turnblad.
Under Bruce Karstadts drygt 25-åriga ledarskap för American Swedish Institute har ASI blivit den ultimata plattformen för att presentera svenskhet i dagens USA.
Läs mer >>

_____________________________________________________________________________________________

Logemöte 14 april 2018

Den 14 april hade Logen Bråviken sin sista uppställda Loge för vårterminen. Distriktsdeputerad (DD) Sören Liljebladh och Ann-Sara Liljebladh (distriktskassör) gästade oss denna eftermiddag och kväll.

Förutom ärenden enligt den stående dagordningen skedde reception för fyra nya medlemmar. Mycket glädjande och vi önskar våra nya medlemmarna varmt välkomna i Logens gemenskap.

Till efterkapitlet anslöt 9 gäster och vi var 47 allt som allt vid middagen. Linnéa Rosenlund, elev på de Geerskolans musikklass sista året, sjung blandade kända ”låtar”. Ett mycket uppskattat inslag. (foto: Broder Carl-Magnus Erzell)

Ett fotokollage från Logemötet och efterkapitlet går att hämta upp här >>.

Vi tackar programkommittén för en alltigenom trevligt efterkapitel!

____________________________________________________________________________________________

Gemensamhetsutflykt den 5 maj – Inställd

Tyvärr blev gemensamhetsutflykt till Småland tillsammans med Logerna Filbyter Nr 714 i Linköping och Vadstena Nr 762 inställd. Temat för resan var planerat ”I Wilhelm Mobergs utvandrarbygd”.

Vi hoppas resan kan genomföras vid ett annat tillfälle.

_____________________________________________________________________________________________

Logemöte 17 mars 2018

Vasasyskon och gäster samlades till årets andra Logemöte lördagen den 17 mars i Ordenshuset på Bredgatan.

Ballotering för medlemskap genomfördes för två kandidater. Reception för dessa kommer att äga rum vid ett kommande logemöte.

Ordföranden informerade om den nya Dataskyddsförordningen som gäller i Sverige från den 25 maj 2018. Informationsmaterial om detta och en samtyckesblankett för medlemmarna att underteckna delades ut. Samtycket avser Tillstånd för Logen Bråviken av Vasa Orden av Amerika att utelämna bilder och personavgifter på hemsidor och i Lokallogens medlemsregister.

Vid efterkapitlet höll vår ordensbroder Lennart Exius ett anförande med nostalgiska förtecken som han kallar ”Jag minns . . . . . . . . .”

Mer från logemötet och efterkapitlet: en Logejournal >>,  och några Fotobilder >>.

_____________________________________________________________________________________________

Teaterdax 11 mars och 13 maj

Bästa Vasasyskon i logen Bråviken # 751. Nu har jag bokat 10 st biljetter till de föreställningar som kommer att ges under våren 2018 på Östgötateatern i Norrköping. Om ni önskar så kan vi samlas efter föreställningarna och äta en bit mat. Hör av er till mig resund47@gmail.com .

Farmor och vår herre – 11 mars
Den första pjäsen är Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre. Den grundar sig på romanen med samma namn och som gavs ut redan 1921. Den skildrar Farmors klassresa med värme och humor men också en berättelse om livslögner, maktbegär, sorg och kärlek. Alltså en klassiker. Huvudrollen spelas av den rikskända skådespelerskan Marika Lagercrantz. Dessutom medverkar ett stort antal av “våra egna” fantastiska skådespelare som Sven Angleflod, Jesper Barkselius, Marika Strand, Richard Carlsohn mfl.

Camera – 13 maj
Nästa pjäs är en nyskriven musikal som heter Camera. Den skildrar och handlar om Ingrid Bergmans liv och leverne. Hennes resa till Amerika och hennes stormiga liv med Roberto Rosselini och skandalen kring den kärlekshistorien. Huvudrollen spelas av Östgötateaterns Karin Oscarsson. Några av de andra rollerna spelas tex av Maria Möller och Christian Zell, och ca 14 st andra personer.

Välkomna

Elsy Sundström KL

Mer finns att läsa på teaterns hemsida >>

_____________________________________________________________________________________________

Årsmöte 2018

Årsmöte 2018 hölls den 10 februari i Ordenshuset på Bredgatan. Dagordning och övriga årsmöteshandlingar hade skickats ut till Logens medlemmar i föreväg. Vid årsmötet installerades de för 2018 valda tjänstemännen. Redovisningar för år 2017 presenterades och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Föreslagen budget för 2018 inklusive medlemsavgift godkändes.
Ett stort tack till installationsstaben från Logen Filbyter. Ett stort tack även till egna logesyskon, med Jan Hult som klubbmästare, som svarade för ett trevligt arrangerat efterkapitel.
Mer från årsmötesförhandlingarna och efterkapitlet  finns i Logejournalen här >> samt ett Fotokollage här >>
_____________________________________________________________________________________________

Äldre inlagor hittar du i Arkivet

 _______________________________________________________________________________

Om hemsidan

Hemsidan uppdateras med aktuell information till Logens medlemmar och andra. Årsprogram, inbjudningar, Logejournaler, aktuell information mm kommer att finnas tillgängligt liksom länkar till intressanta hemsidor. Hemsidan går att ta upp i PC, Mac-datorer, Smartphones, iPhone, iPad och motsvarande tekniska plattformar. Som webadministratör av Logens hemsida är jag tacksam för återföring om eventuella felaktigheter i hemsidan, tekniska såväl som till innehållet, liksom förslag på nytt material som skulle kunna vara intressant att publicera. Skicka e-post. Karl Jerlock Logen Bråvikens webadministratör. Tips och information om hemsidan finns samlat på den Tekniska sidan. Läs mer.

________________________________________________________________________________________________

Antal besök på hemsidan:

(från och med 2016-01-14) 

www.hitwebcounter.com

This Website Visits