Välkommen

Logen stiftades den 27 oktober 1973.
Vi är en av Vasa Orden av Amerikas 35 Lokalloger i Sverige med ett 100-tal medlemmar i Kungälv-området. Vi samlas till olika kulturella aktiviteter och trevlig samvaro vid sju Logemöten per år.
Vasa Orden av Amerika är inte bara kultur och allvar. Det finns också mycket av fester och underhållning. Dansaftnar blandas med olika slags program: föredrag, filmer, framträdanden och träffar under trevliga former.
Utflykter i glada vänners lag, antingen till trevliga och intressanta mål eller till en grannloge, som har något festligt program.

 
I kontakterna med Vasa Orden i Amerika, har vi i första hand våra vänloger:
¤  Skogen Lodge Nr 700, Redding Califorina
¤  Bessemer Lodge Nr 203, Chicago, Illinois
¤  Lindbergh Lodge Nr 505, Huntington, New York.
Vill du veta mer om vår verksamhet titta in på våra övriga sidor och på Distriktslogen.
Vikingatiden i Norden.
Vikingatiden i Norden sägs vara mellan 800 och 1000 – talet. Det finns många anekdoter och berättelser om olika möten som ägt rum i trakten av KONGAHÄLLA. Som t.ex. historien om Norges kung Olav Tryggvassons möte med Sigrid Storråda, då de skulle göra upp om deras giftermålsplaner, vilket ägde rum här ca år 997. I Snorre Sturlassons, Norska Kungasagor – Heimskringla, nämns också ett antal historiska händelser i denna trakt.
Namnet KUNGAHÄLLA förknippades år 1101 troligen främst med den vikingatida kungsgård, som låg vid det stora gravfältet vid Porten i Ytterby. Staden nere vid älvstranden, ett par kilometer därifrån, var ännu outvecklad. Namnet på denna sedermera stad har i flera skrifter varit KONGAHÄLLA.

Kongahälla 1101

1101 var det år som Trekungamötet ägde rum på Kungsvallen vid Landamäret, en timmes ritt öster om staden Kongahälla, d.v.s. intill Marieberg. Det sägs att det var den danske kungen, Erik Svendsson, även kallad Ejegod, som tog initiativet till mötet med kung Magnus Olavsson av Norge, som brukar kallas Barfot samt Inge Stekilsson av Sverige. Mötet var avsett att skapa fred mellan länderna.
900 år efter detta år, alltså 2001, väcktes tanken på att fira en Vikingadag i Logen Kongahälla.
Logen har ju allt sedan den bildades 1973 haft en viking som sin maskot och det var då våra initiativtagare till Logen, Sy Inez och Br Algot Liefeldt, som kom med denna idé. Vid våra Logemöten har vi alltid en träskulptur i form av en viking på ordförandens bord.
Under Logens första år delade vi ut en mindre kopia av denna viking till bl.a. jubilerande Loger i vårt Distrikt DL19.
Vår första Vikingadag hölls den 8 maj 2002 i vackert väder på Kastanjebryggan vid Rest. Fars Hatt i Kungälv. Veckan före hade det varit stora seglingsarrangemang i Göteborg och då hade Vikingaskeppet ”Sigrid Storråda” från Mariestad varit på besök där, så det lämpade sig så bra, att då de var på hemväg kunde de anlöpa Kungälv och Fars Hatt. Detta var troligen en engångsföreteelse som är svår att upprepa, men vi har haft många lyckade Vikingadagar efter detta tillfälle.

”Sigrid Storråda” anlöper Kastanjebryggan