Main menu:

Tidigare års Svensk-Amerikan

Jan Eliasson – Årets Svensk-Amerikan 2017.

Jan Eliasson är född 17 september 1940 i Göteborg, är en svensk diplomat och politiker. Jan Eliasson är en av vårt lands främsta diplomater med ett mycket gott renommé över hela världen. Jan är född och uppvuxen i stadsdelen Kålltorp i Göteborg.
Han har i sin diplomatiska gärning under långa tider varit bosatt i både New York och Washington DC. Vasa Orden har utsett Jan Eliasson för de fantastiska insatser han gjort och fortsätter att göra för att få en fredligare värld. Han har under långa tider varit bosatt i USA och representerat både Sverige och USA.

Pressrelease Jan Eliasson 2017 utg 2

Firandet av Jan Eliasson

Jan Eliasson referat

Bilder från firandet: Bildkollage ÅSA 2017

Nils Lofgren – Årets Svensk-Amerikan 2016

Nils spelar dragspel.

Vasa Orden av Amerika har utsett Nils Hilmer Lofgren, född 21 juni 1951, är professionell musiker med en gedigen meritlista, framstående rockmusiker, låtskrivare och multiinstrumentalist.

Nils Lofgren har svenskt påbrå på sin fars sida. Hans farfar emigrerade till staten Oregon, USA, 1911. Den Lofgrenska familjen har sitt ursprung i Värmland. Lofgren känner varmt för sitt svenska arv och håller kontakt med sina släktingar i Sverige. På sin mors sida härstammar Nils från Italien. Nils är född i Chicago, men familjen flyttade ganska snart till Washington D.C. och förorten Bethesda, Maryland, där Nils växte upp.

Vid fem års ålder började Nils spela klassisk musik på dragspel, ett intresse som resulterade i fördjupade studier under tio år. Vid 17 års ålder blev Nils professionell musiker.

Det tidiga 1970-talet innebar turnéer och inspelningar med det egna bandet Grin. Nils utvecklade ett samarbete med Neil Young och blev medlem i hans band. Nils var också medlem i Crazy Horse vid utgivningen av dess första album. 1975 släppte Nils sitt första soloalbum och har sedan dess haft en framgångsrik solokarriär med hitlåtar som ”Back It Up”, ”Keith Don’t Go”, ”I Came to Dance” och ”Shine Silently”.

1984 inledde Nils Lofgren samarbete med Bruce Springsteen och E Street Band inför Springsteen’s gigantiska turné Born in the U.S.A. Samarbetet med Bruce Springsteen och E Street har sedan dess, under 32 år, resulterat i åtskilliga turnéer och inspelningar. Parallellt med detta långa engagemang, har Nils satsat på sin egen solokarriär med fortsatta utgivningar av soloalbum och samarbeten med andra artister.
Som medlem i E Street Band blev Nils invald i Rock and Roll Hall of Fame 2014. 2015 tilldelades Nils Classic Rock Roll of Honour Outstanding Contribution Award i London, England.

Nils Lofgrens 45-årsjubileum som artist uppmärksammades 2014 med lanseringen av en omfattande musikbox, Face the Music. Nils bor i Arizona med sin hustru sedan 20 år, Amy Lofgren, deras son Dylan och hundar.

Nils och Amy Lofgren är aktiva i olika välgörenhetsprojekt för människor i nöd. De är också good will-ambassadörer för att ge utsatta djur en fristad.

Emily Tepe – Årets Svensk-Amerikan 2015

Emily Tepe, sångerska med artistnamnet IVA, har utsetts till Årets Svensk-Amerikan 2015.

Årets Svensk-Amerikan utses av Vasa Orden av Amerikas båda svenska distrikt. Vasa Orden är en svensk-amerikansk kulturorganisation, som grundades i slutet av 1800-talet av svenska emigranter. Den bildades som en Orden och var i början även en hjälporganisation för de nyanlända, men är idag en kulturorganisation med loger i USA, Kanada och senare även i Sverige.

Utmärkelsen Årets Svensk-Amerikan har delats ut sedan 1960 till personer boende i USA eller Kanada. Över 50 kända svenskättlingar har under åren fått utmärkelsen. Bland dessa kan nämnas astronauten ”Buzz” Aldrin, skådespelarna Signe Hasso och Ann Margret, nobelpristagaren Glenn Seaborg, ordföranden i Högsta domstolen i USA William Rehnquist och entreprenören Curtis Carlson.

Utdelandet under åren har skett i Stockholm, Karlstad och Växjö. De två senare platserna på grund av Vasa Ordens samarbete med de migrationsinstitut, som finns där. Vasa Orden av Amerika är huvudvärd för Emilys besök i Sverige.

Emily Tepe är bosatt i Wilmington, Delaware, och är i tolfte led ättling efter Peter Larsson Cock och Margaret Lom som reste till Amerika ombord på Kalmar Nyckel. De deltog i hennes tredje seglats över Atlanten, med ankomst till Delaware 1641. Paret var det första som ingick äktenskap i kolonin Nya Sverige. Inom familjen har man genom generationerna vårdat sin svenska historia och alltid varit mån om sitt svenska arv.

Emily Tepe började sin karriär som operasångerska, men vidgade sin repertoar till popmusik efter ett framträdande i NBC:s Late Night med Conan O’Brien. Orkesterledaren Max Weinberg tyckte om hennes röst, och hon engagerades vid flera tillfällen till O’Briens show.

Hon har genomgått utbildning vid Juilliard School och The Manhattan School of Music samt framträtt på olika klubbar i New York och Off Broadway-scener. Emily Tepe tilldelades 2004 ett Fulbrightstipendium för att studera skandinavisk klassisk musik i Stockholm. Under hennes vistelse i Stockholm engagerades hon också för en roll på Kungliga Operan.

Till vardags varvar Emily sina scenframträdanden med att ge sånglektioner och röstträning hemma i Wilmington. Hon skriver sina egna låtar och har gett ut flera album med sin egen musik.

Firandet av Årets Svensk-Amerikan kommer i huvudsak att äga rum i Värmland, kopplat tillSvenska Migrationscentret.

Ankomsten till Karlstad kommer att bli ytterst speciell. Emily Tepe anländer nämligen till Karlstads hamn med Ostindienfararen Götheborg tisdagen den 14:e juli. Götheborg gör i sommar en gästseglats i Vänern. I hamnen kommer Emily officiellt att tas emot av sina värdar.

Årets Svensk-Amerikan kommer att delta i John Ericsson Dagen, som är Värmlands speciella
Sverige- Amerika Dag. Den äger i år rum lördagen den 18:e juli i Filipstad och Karlstad.

Under denna dag kommer Emily få sin utmärkelse av representanterna från Vasa Orden av Amerika.

Mottagare av denna hedersutmärkelse de senaste åren:

  • 2008 Barbro Osher, generalkonsul,
  • 2009 Anne-Charlotte Hanes Harvey, dramaprofessor,
  • 2010 John E. Norton, statsvetare/historiker,
  • 2011 Kerstin Lane, museichef,
  • 2012 Ingvar Wikstrom, entreprenör för svensk matkultur,
  • 2013 Martina Arfwidson VD Face Stockholm.
  • 2014 C. Fred Bergsten, filosofie doktor i ekonomi.

Vad är Årets Svensk-Amerikan?
En utmärkelse vilken ges till en person som har gjort en stor insats för sitt nya hemland (USA eller Canada) och på så sätt hedrat sitt svenska ursprung.  Statuter för Årets Svensk Amerikan 2015 pdf.

Vem kan bli Årets Svensk-Amerikan?
En medborgare i USA eller Kanada med svensk härkomst.

Vem utnämner?
De båda svenska Distriktslogerna av Vasa Orden av Amerika, i samförstånd med Utrikesdepartementet.

Vad innebär utnämningen?
Årets Svensk-Amerikan får mottaga ”Den gyllene plaketten” och får avtäcka en minnestavla, som upptar namnen på alla ”Årets Svensk-Amerikaner”. Tavlan förvaras på Svenska Emigrantinstitutet (Utvandrarnas Hus) i Växjö.

”Gästabud” arrangeras för Årets Svensk-Amerikan, Utrikesdepartementet och Stockholms Stad bjuder på lunch, mottagning på USA:s eller Kanadas ambassad och ett flertal andra arrangemang.

Vem som helst kan lämna förslag till Årets Svensk-Amerikan,

klicka på:  ÅSA-Förslagsblankett formulär eller ÅSA-Förslagsblankett med förslag till Årets Svensk-Amerikan.

Uppdaterad 2018-10-03.