Stadsmuseet 9 februari 2024 Stockholmsutställningen

Fredagen den 9 februari 2024 var vi 13 logesyskon som träffades på Stadsmuseet för att se ”Stockholmsutställningen” Stockholms historia från år 1527 fram till idag på 3 våningsplan.

Vi möttes kl.14.00 och efter att vi tagit del av introduktionen konstaterade de flesta av oss att vi var kaffesugna. Sagt och gjort, vi startade med en fikapaus i det trevliga kaféet på entréplanet och hann prata med varandra, innan vi tog hissen/gick upp till plan 1 där utställningen har rubriken ”Kungens stad 1527-1630” då Gustav Vasa tog makten över kyrkan och dess rikedomar och Stockholm var en liten stad i norra Europa.

På samma plan fortsatte ”Huvudstaden 1630-1720”  och nu skall staden se ståndsmässig ut samtidigt som häxrättegångar pågår, byggs adelspalatset Makalös och pesten slår till.

På plan 2 ”Handelsstaden 1720-1860” staden är smutsig och trång, men handelsmännen blir förmögna och teatern blir ett populärt nöje för olika samhällsklasser. Utställningen fortsätter rikligt illustrerad med rubrikerna ”Industristaden 1860-1921” med fabriker och migration och ”Modern Stad 1921-1950” med varuhus och nattliv.

Två korta trappor upp på plan 3 allra högst upp i Stadsmuseet finns två små bostadsrum och här bodde familjen Pihlqvist, mamma, pappa och 2 barn vid sekelskiftet 1900. I en kakelugn i ett av rummen fanns en fiffig grej som gör att man kan koka mat på plattor i vedspisen. 

Plan 3 ”Stad i världen” från 1950 till våra dagar med all igenkänning för oss som varit med under en del av denna tid.

Allt pedagogiskt upplagt – här kan man gå runt i många timmar och entrén är gratis så jag kan verkligen rekommenderar ett besök.

Birgitta Westerlund KL

 

 

Genomförda kulturaktiviteter våren 2021

Logen Stockholm på lunch-träff

Den 10 juni träffades vi över en lunch på Moderna museet, Skeppsholmen. Vi blev 13 syskon –absolut inget olyckstal i det här fallet! Vi hade reserverade bord, fyra stolar per bord, och alla med utsikt över vattnet och vårt vackra Stockholm. Det var många glada hälsningar allt eftersom vi kom till restaurangen. Och det var mycket ”hur mår du?”, ”vad har du gjort på sistone?”, ”har du planer för sommaren?” etc.

Efter avslutat lunch tog vår ordförande Marie N fram en quiz som skulle besvaras bordsvis. Inga lätta frågor, men med lite gissande och mycket tur, fick två bord 7 av 8 rätt. Utslagsfrågan gick inte till mitt bords fördel, men vad gör väl det när vi har så trevligt.

Vi har tur som har en poet i vår syskonskara. Leif S reciterade en mycket fin egenskriven dikt om sommaren. Du kan läsa den nedan. Tack Leif! Därefter blev det grattissång till Marianne R som dagen innan fyllt år.

Grattis Marianne!

 

 

 

 

 

Kulturaktiviteter vintern 2021.

 

Kulturaktiviteter hösten 2020.

Waldemarsudde

Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen

  

Den soliga fredagen den 2 oktober träffades 5 logesyskon på Waldemarsudde för att se utställningen ”Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen”. Hans sagoillustrationer för ”Bland tomtar och troll” har haft en djup påverkan på föreställningar om naturens mystik och magiska krafter.  Och vi fängslades av magin i konsten. Den unga familjens sorgliga slut i Vätterns vågor på väg att flytta till Stockholm, berörde oss mycket.

Vi kunde också se Lena Cronqvists mycket personliga produktion, som berör existentiella ting. I Prisens Kök kunde vi (utan trängsel) diskutera våra upplevelser över en kopp kaffe.

Birgitta Westerlund (Kulturledare)

 

Rosendahl trädgårdscafé.

En molnig, men ändå skön tisdag den 15 september träffades åtta logesyskon på Rosendahl trädgårdscafé. Det kändes lite spännande att kunna träffas IRL (in real life) men vi höll oss utomhus och på Corona-avstånd – nästan.

 

Vad vi beställde varierade från en god lunchsoppa till kaffe och bulle. Tänk vad mycket vi hade att prata om! Från ”Vad gjorde du under sommaren” till lite  logeinformation från ordförande Maria. 

 

Det blev en härlig eftermiddag som gav mersmak.

Text och bild: Pia Norrman och Birgitta Westerlund

 

 

”Coronaboule” och picknick i Logen Stockholm nr 589, den 19 augusti 2020

Vad gör man när det är ”ofärdstider” och avstånd mellan oss människor är anbefallt från myndigheterna, fastän vi längtar efter att träffas igen?

Vi har ofta träffats vid Drottningholm, lånat en gångväg att spela boule på och pausat med picknick. Vi bestämde oss för att det skulle gå bra, men att det var enklare att riskfritt ta sig till Sjöhistoriska Muséets stora område och då fick det bli så.

Vi var 14 personer, som samlades i en stor ring i skuggan och O Maria Nihlén berättade om  hur Logen Stockholm skulle hedra de fem medlemmarna, vilka inte längre finns med i vår krets. En tyst minut för dem anbefalldes. Tårar.

 

Därefter stärkte vi oss med vår medhavda lunch innan boulen startade. Pia Norrman förklarade reglerna för de som aldrig spelat förut och delade in oss i fyra lag. Två matcher drog igång på den breda grusvägen, som vi annekterat. Spännande matcher blev det, roligt hade vi och kommentarerna var många och hjärtliga. Lag Maria vann den ena matchen och Lag Pia den andra. Så befriande att träffa våra vasavänner och ”leka” tillsammans under skratt och uppmuntran.

Vi skildes i glädje över vår träff och saknad av alla medlemmar, vilka av olika anledningar inte kunde vara med. Håll tummarna för att vår vanliga verksamhet ska kunna fungera inom en inte alltför lång framtid.

 

Text och foto: Greta Ögren

Kära logesyskon!
Som ni säkert har förstått kan vi inte genomföra våra planerade kulturaktiviteter under rådande ”covid-19”.
Maria Magdalena-musikalen i Nynäshamns kyrka flyttas fram till söndagen den 20 september och besöket på Nordiska Museet den 15 maj kan vi heller inte räkna med att genomföra som planerat.
Vi får se tiden an och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och om vi alla är rädda om varandra, som syster Maria Nihlén skrev, så kanske det inte dröjer så länge innan vi kan ses igen. En promenad i den grönskande naturen med sunt förnuft och ordentligt avstånd till andra promenerande kanske jag vågar mig på att rekommendera.
Vi återkommer så snart vi fått klartecken att smittspridningsrisken minskat och vi kan planera något trevligt.
I Sanning och Enighet
Birgitta Westerlund, Kulturledare

Kommande kulturaktiviteter våren 2020

 

Märta Måås, Rikssalen på Kungliga Slottet fredagen den 13 mars kl.13.30.

Inställt.

Utställningen ”Se på mattorna – det är jag” välkomnar besökare att vandra genom textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävda värld.

”Se på mattorna – det är jag”
Märta Måås-Fjetterström

Utställningens titel är hennes egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

Kungen har tagit initiativet till denna utställning om och med hennes verk, 100 år sedan hennes verksamhet startade.

För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlånade verk presenteras ett sextiotal verk.Entréavgift till slottet är 160 kronor. Om vi vill ha en 45 minuter lång guidad visning
kl. 14.30 kostar det 30 kronor extra. Kulturarvskortet ger 50% på inträdet.

Anmälan senast den 10 mars till Birgitta Westerlund: birgitta.westerlund@comhem.se eller telefon 070-797 06 87.


 

Ytterligare planer för våren  Inställt.

  • Söndagen den 19 april kl. 18.00
    Premiär för musikalen Maria Magdalena där vi ser på Påskens händelse med Maria Magdalenas ögon-ett kvinnligt vittne. Manus Daniel Bergström och musik Daniel Engström. Medverkar gör  Nynäshamns Vokalensemble och barn från församlingen. solister, körer, dansare och orkester. I samarbete med Musiker Utan Gränser. Regisserar gör Annchristine Björk och projektledare/dirigent Anna-Lena Engström.
  • Fredagen den 15 maj se utställningen ”Medan isen smälter” på Nordiska Museet och kanske äta något tillsammans. Mer information kommer senare.

Teater för logen

Inställt.

Puccinioperan ”Flickan från Västern” på Operan den 26 maj kl 19.00.

Pris ca 590:- beroende på hur många vi blir. Sista dag att beställa är 15 mars.

Tröstrapporter på Dramaten, en monolog med Krister Henriksson, den 17 maj kl 16.00.

Pris 360:-. Sista dag att beställa är 15 mars.

Spelman på taket på Dansens hus, den 17 apr kl 13.00.

Pris: 370:-. Sista dag att beställa är 2 mars.

Anmälan till Ulla Lindgren: ulla.lindgren22@hotmail.

 


Kulturaktiviteter som vi genomfört.

PEPPARKAKSHUS FRÅN POLEN

Den 10 januari 2020 besökte 12 medlemmar från Logen Stockholm nr 589 och en gäst Millesgården igen, men nu var det gamla pepparkakshus som lockade. Många hus och vackra hus, med fantastiska detaljer, visades upp i konstnärens hem. Vi gick runt borden flera varv, för att inte gå miste om något och undrade hur husen packats för att klara transporten.

Så många pepparkakor inspirerade till ”fika” i Lanthandeln. Vi lyckades ordna ett ”trettonbord” så vi alla tillsammans kunde umgås innan vi åkte, var och en hem till sig.

Tack KL Birgitta Westerlund för arrangemanget.

 

 

Utställningen arrangerades av Millesgården i samarbete med Polska institutet i Stockholm

 

Text och foto: Greta Ögren

 

 

 

 


Vi  såg utställningen ”Måleri och Andlighet” på Millesgården den 16 november 2019

Hilma af Klint, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke

Nio medlemmar i Logen Stockholm nr 589 sammanstrålade på Millesgården för en lunch/kaffe och för att därefter se utställningen om de tre kvinnliga konstnärerna, vilka bland annat upplevde förra sekelskiftet, Strindberg, Fredrika Bremer, första världskriget och kvinnlig rösträtt. De tre utbildade ”konstnärinnorna” intresserade sig för livets andliga frågor, spiritism, astralvärlden, olika religiösa riktningar, antroposofi m.m. De deltog i seanser, samarbetade ibland i olika sammanslutningar och uttryckte sina tankar och visioner på olika sätt i sina konstverk.   

Vi hade fått se tre kvinnliga konstnärers olika uttryck för den tidens tankar om att det finns en värld bortom det vi kan se och deras försök att visualisera och göra sin värld begriplig. Jag är inte säker på att jag begrep, men intressant var det att se tavlorna och jämföra deras olika sätt att måla sina tankar.

 

Vi som var där

 

Tack KL Birgitta Westerlund för att du ordnade besöket.

Text och foto: Greta Öhgren