a

Tekniska SidanHär på den tekniska sidan finner du lösningar och tips gällande datorinställning etc för att på bästa sätt kunna hämta upp och visa hemsidan. Stöter du på problem kontakta gärna Karl Jerlock som är Logen Bråvikens biträdande-webmaster.

Denna sida är uppdaterad 2020-03-13.
a
 
 

 a

Lägg upp en genväg med ikon på skrivbordet (skärmen)

Gör så här (exempel för operativsystem Windows 10/webläsare Google Chrome, normalinstallerad:

  1. Gå till den websida som man vill ha en genväg för, t ex. Logen Bråvikens startsida som är vasaorden.com/norrkoping och markera denna så kallade domänadress.
  2. Dra den markerade domänadressen med vänster musknapp till skrivbordet (skärmen) och en genväg skapas.
  3. Ändra texten för ikonen vid behov
  4. Vill man byta utseende på ikonen: markera ikonen på skrivbordet med höger musknapp. Tryck på Egenskaper i den meny som kommer upp. Tryck på Byt ikon och välj lämplig ikon. Tryck på Verkställ och OK.
  5. Vill du ta bort ikonen, högerklicka när den är markerad och tryck på Ta bort
  6. På motsvarande sätt går det att lägga upp en genväg för en bildfil t ex foto eller annan typ av fil t ex ett worddokument.

Om du inte har någon ikon att klicka på för att ta upp hemsidan försök med detta:

  1.  Öppna en vebläsare med sökfunktion eller Google.
  2.  I sökrutan skriv: Logen Bråviken. Det man då får upp brukar vara klickbart för att komma in på Logens startsida eller någon undersida.

Problem med att öppna länkar 

Om du har problem med att ta upp vissa länkar i hemsidan (blåmarkerade), särskilt om webläsaren Internet Explorer eller Edge används, försök då med detta: 1. Markera länken i hemsidan, 2.Högerklicka med musen, 3. I menyn som då öppnas markera Öppna. Felet kan bero på att en Google bar finns på aktuell dator i menyfältet med en inställning som förhindrar att vissa länkade sidor kan exekveras. Tas denna Google bar bort, brukar det fungera att öppna länkarna.

Pdf-länkar

En del länkar leder till pdf-dokument som datorn skall hämta och öppna. För att detta skall fungera tillfredställande kan senaste versionen av Adobe Reader behöva laddas ned och installeras på datorn < http://get.adobe.com/se/reader/ >.

Liten textstorlek

 Tycker Du att textstorleken på skärmen är för liten? Försök då med att hålla nere Ctrl-tangenten och tryck sedan på (+)– respektive (-) – tangenten för att förstora och förminska textstorleken. Det brukar fungera på de flesta nyare datorer. Som alternativ, förändra textstorleken genom att hålla nere Ctrl-tangenten och rotera scrollerhjulet på musen.

Sökinformation på en sida

För att söka information på en sida: Tryck Ctrl + F (F=Find). Detta kan vara användbart speciellt om du är inne på ett dokument som upptar flera sidor.

Uppdatera och F5 tangenten

Glöm inte trycka på knappen uppdatera i er webbläsare eller F5 tangenten. Webbläsaren kan annars visa föregående besöks utseende! Detta också för att du ska slippa ”avbrottsproblem” tex. sidan kan ej visas eller dubbla bilder mm.
 
Klicka Åter till Startsidan